Follow us on:

+385 (0)98 281 308

+385 (0)97 629 4982

+385 (0)98 281 309

info.sos@natura-rab-co.hr

English

Deutsch

Italiano

O nama

Povijest

RANI POČECI

Od samih početaka Nature Rab, snažno se vežemo na stoljetno povijesno naslijeđe naše obitelji Kaštelan . Škrta otočna zemlja od davnina je bila kruh mnogim rapskim obiteljima pa tako i našoj. Poljoprivredna baština duboko je utkana u nama, te ju svojim djelovanjem i odnosom prema okruženju u kojem živimo nastojimo održati; koristeći sva povijesno prenesena znanja i iskustva naših starih, uz primjenu današnjih tehnologija.

 

POVIJESNO NASLIJEĐE

Obiteljsko naslijeđe bavljenja poljoprivredom i stvaranja glavnih temelja za odgoj i uspjeh svih slijedećih generacija započeo je prije više od stoljeća  g. Josip Kaštelan (poznatiji kao Veli Rošić). U teškim okolnostima prve polovice 20. stoljeća kad je često vladala glad i oskudica, uspješno je školovao 10-oro svoje djece baveći se poljoprivrednom proizvodnjom. Nadaleko priznat kao mudar i napredan čovjek, već tada je opskrbljivao sve rapske hotele svojim poljoprivrednim proizvodima kao i svojim nagrađivanim barbatskim crnim vinom.

Naslijeđenu povijesnu tradiciju nastavlja njegov sin Josip (Jojo), koji je uspješno prenaša na sina Dušana. Zajedno sa svojom obitelji nakon povratka iz urbane gradske sredine na rodni otok, stvara i osuvremenjuje poljoprivrednu proizvodnju pod jedinstvenim nazivom Natura Rab poštivajući pritom stoljetnu obiteljsku tradiciju i držeći se visokih etičkih i ekoloških načela. Uspješni posao polako ali sigurno prelazi na mlađu  4. generaciju, na sina Matiju.

 

POVRATAK U PROŠLOST

Osjetite dašak prošlosti kroz kratak vremeplov naših nastupa na Rabskoj Fjeri, gdje smo sudionici od samih početaka.

Prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, Rabska fjera, temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364. kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti. Fjera je u prošlosti trajala 14 dana, kada je stanovništvo otoka slavilo moći sveca kojemu se pripisuje zasluga za spašavanje grada od uništenja, sv. Kristofora. Rabska Fjera se održava svake godine od 25.-27. srpnja.