Kadulja spada u sam vrh najvrijednijeg ljekovitog bilja. Zbog svog širokog spektra djelovanja često je nazivaju kraljicom ljekovitog bilja.
Prema Breussu (poznatom piscu više knjiga o liječenju raka i drugih bolesti), kadulja je definitivno jedna od onih vrsta čajeva koju bi trebalo u razumnim količinama piti cijeli život i to prije svega u preventivne svrhe. Naime, kako kaže gospodin Breuss: onaj tko pije čaj od kadulje teško da će se ikada razboljeti.
Salvia officinalis (lat.) odnosno ljekovita kadulja ima vrlo širok spektar djelovanja na ljudski organizam pa ju možemo koristiti za mnoge tegobe, bolesti i poremećaje. Pored toga, kadulju možemo piti za jačanje otpornosti organizma i prevenciju od bolesti.
Kadulja ima snažno antivirusno, antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Zbog toga čaj kadulje treba koristiti kod upala unutarnjih organa poput: grla, sinusa, mokraćnih puteva, jetre, crijeva, želuca, žučnjaka.
Čaj od kadulje odlično djeluje jer posjeduje prevencijsko djelovanje u spriječavanju mnogih bolesti i poremećaja: spriječava pojavu afti, pojavu paradontoze,
spriječava neugodni zadah, sprječava moždani udar, umanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, poboljšava pamćenje.
Pošto kadulja djeluje kao ekspektorans koristimo je za čišćenje sluzi iz dišnih puteva. Spojevi u njoj tako pomažu u čišćenju jetre, a time i krvi te cijelog organizma.
Uz sve navedeno čaj kadulje ima i mnoga druga zanimljiva svojstva. Konzumiranjem čaja možemo poticati rast i jačanje kose, regulirati ženske hormonalne poremećaje, regulirati znojenje, jačati otpornost organizma na prehlade.
Regulira znojenje, liječi bolest koja uzrokuje noćno znojenje, smiruje živce, opušta mišiće, jača apetit.
Priprema čaja od kadulje:
Za svakodnevnu uporabu:
Jednu čajnu žlicu čaja od kadulje kuhati u 3 dcl vode u otvorenoj posudi 3 minute, poklopiti, pustiti da odstoji 10 minuta. Procijediti i zasladiti čajnom žlicom našeg meda. Piti dva puta na dan.
Priprema čaja za grgljanje - taj čaj NE pijemo:
Četiri čajne žlice čaja od kadulje kuhati u ½ litre vode u otvorenoj posudi 3 minute.
Poklopiti, pustiti da odstoji 20 minuta. Procijediti.
Ovako pripremljen čaj se koristi kod upale grla i sinusa te kod ispiranja usta. Grgljati dok je još topao, 1 - 2 minute svaka 2 sata.