Follow us on:

+385 (0)98 281 308

+385 (0)97 629 4982

+385 (0)98 281 309

info.sos@natura-rab-co.hr

English

Deutsch

Italiano

Kozmetika i eko čajevi

Čaj od lavande

Cjenik

KoličinaCijena
Čaj lavanda - 30 g6 € / 45,21 kn

Lavanda je ljekovita biljka koja ima antiseptično, analgetično, antifungalno i sedativno svojstvo. Zbog toga se koristi u smanjenju mnogih tegoba. Najpoznatija joj je uloga u smanjenju anksioznosti i depresije, budući da sam njen miris opušta. Jednaki učinak ima i čaj, koji smanjuje stres i poboljšava raspoloženje.

 

Smanjuje glavobolje, čak i one migrenske. Preporuča se u kod nesanice, pogotovo one izazvane iscrpljenošću.

 

Čaj od lavande se koristi i za ublažavanje mučnina, pogotovo onih izazvanih glavoboljom. Uz to, pomaže i kod loše probave, jer umiruje trbuh i smanjuje nadimanje.

 

Čaj od lavande koristi se i u kozmetici - kao preparat za kosu. Korištenje čaja pri pranju kose doprinosi povećanju njene bujnosti, smanjuje opadanje kose i smanjuje prhut. Čaj od lavande primjenjuje se tako da se kosa njime ispire nakon pranja. Čaj pri tome mora biti mlak ili hladan te svakako nezaslađen.

 

Postoje i rizične skupine ljudi koje ne bi smjele konzumirati čaj od lavande, ili ga koristiti s povećanim oprezom i uz dopuštenje liječnika. To su trudnice, fotosenzibilne osobe(osobe osjetljive na sunčevu svjetlost), osobe koje imaju nisku razinu kolesterola u krvi i oni koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi.

Također, osobe koje piju lijekove koji utječu na živčani sustav (lijekovi za smirenje, antidepresivi i slično), morale bi posebno paziti kod uzimanja ovog čaja. Ako čaj kod bilo koga počinje izazivati bilo kakve alergijske reakcije, s konzumacijom ili primjenom treba odmah prestati.

 

Priprema čaja od lavande:

Jednu čajnu žličicu cvijeta lavande preliti s 2,5 dcl kuhane vode. Pustiti da odstoji 10 minuta, zatim procijediti i zasladiti čajnom žlicom  našeg meda. Piti jednom  dnevno.